Kaffe har betydning for din arbejdskultur - Skab en god kaffekultur!

Hvad kan kaffe gøre ved dine kollegaer?

Undersøgelser har vist at en god kop kaffe ikke nødvendigvis skader helbredet. Indtager man 3-4 kopper om dagen kan kaffe være med til at beskytte mod et antal kroniske sygdomme. Kræftsygdomme, hjerneblødninger, type 2-diabetes, blodpropper, depression, Alzheimers- og Parkinsons lidelser, er nogle af de helt store lidelser en fornuftig mængde kaffe kan forebygge mod. Her er det vigtigt at fremhæve at koffein ikke bør indtages i større mængder end 3 kopper om dagen, hvis man er gravid – Større forbrug kan have en skadelig effekt for graviditeten.

Derudover er det blevet påvist at koffein, for folk med angstlidelser, også kan forværre ens tilstand da koffein kan have en angstfremkaldende effekt. Endvidere kan kaffe også have en forværrende effekt hvis man har et lavt calciumindtag. Koffeinen kan nemlig få kalkudskillelsen i urinen til at stige og det medfører en øget risiko for knogleskørhed og –brud. Det er derfor vigtigt at man kender sin krop, og sig selv, hvis man vil undgå at få det værre af at drikke kaffe.

Det er anbefalet at man ikke drikker mere end 5-6 kopper dagligt. Drikker man ikke mere end den anbefalede mængde kan man dog stadig erfarer at kroppen signalere

Hvad kan kaffe betyde for din virksomhed?

Undersøgelser foretaget af Nestlé Professional viser at hele 85% drikker kaffe på arbejdspladsen, og at 89% taler med deres kollegaer i kaffepauserne. Kaffepauser har dermed en vigtig rolle i at skabe et sundt og afslappet arbejdsmiljø, da kaffepauser giver anledning til oprettelsen og vedligeholdelsen af sociale relationer på arbejdspladsen. Det har, derudover, vist sig at kaffepausen har en stimulerende effekt, og at mange oplever at de er mere kreative og effektive efter kaffepausen.

Det er selvfølgelig vigtigt for den enkelte arbejdsplads at overveje hvilken kaffeløsning der er bedst egnet for deres arbejdsmiljø og –kultur. Er det at socialisere en stor del af jeres kultur, og har i mange forskellige præferencer i stabben, kan en større kaffeautomat med flere forskellige produkter klart anbefales. Er I derimod en mindre virksomhed der aldrig bruger mælk til kaffen, kan en mindre løsning og filterkaffe måske være nok.

Hvilken kaffe drikker dine kollegaer og hvilken kaffeløsning skal du vælge?

Undersøgelser har vist at de ældre generationer holder sig mest til traditionel filterkaffe, hvorimod yngre i stadig stigende grad drikker kaffer så som cappuccino, espresso og des lige. Det viser sig også at folk er mere og mere interesserede i at deres kaffevalg har en historie med sig. Dermed er der, i stigende grad, et behov for at vide hvor kaffen kommer fra, og hvordan den er lavet.

Derfor kan det være smart at forhøre sig på sin arbejdsplads om folks præferencer. En god kaffe automat der laver flere forskellige kaffer, espresso, chokolade og sort kaffe, eksempelvis, kan være et sikkert valg så der er noget for enhver smag og et mødested for kollegaer at genfinde effektivitet på en travl arbejdsdag.

Kaffekulturen på arbejds pladsen kan altså være med ti lat skabe et bedre arbejds-flow, bedre relationer og dermed optiemre effektiviteten og arbejdsmoralen.

Vi er ikke de eneste der vil have fokus på den ”gode arbejdsplads” – fagmagasinet.dk stiller også skarpt på arbejdskultur og miljø her.

Hvad sikrer ellers den gode stemning?

Er der ikke en generel god stemning/moral på kontoret, risikerer man intet mindre end mytteri. Når man vælger et arbejde, er det gerne mulighederne for forfremmelse, startlønnen, frynsegoder med videre der bliver taget højde for. Ikke desto mindre oplever mange, at de føler sig forbundet til deres virksomhed efter noget tid. I sidste ende kan dette betyde, at man, fremfor at finde en helt ny arbejdsplads, i stedet vælger at forblive hvor man er, for at have det godt.

I dette henseende er det absolut altafgørende, at lederne i virksomheden tager rollen som glædeskaber på sig og dermed sørger for, at alle har det godt langt størstedelen af tiden. Udover de sociale aspekter af dette, er jeres kontor også en meget stor faktor. Læs eksempelvis på linket herefter, hvordan en lillebitte ting som gardiner kan betyde absolut alt for jeres glæde, sygefravær, produktivitet og så videre. Læs det hos LivingArt.dk.