Kaffebønner til stempelkande

Vi har her i denne artikel prøvet at samle nogle gode tips og tricks til fremgangsmåder fro at brygge en god kop kaffe med fransk stempelkande, således du får det aller bedste ud af dine kaffebønner, når du går i gang med brygning af en god kop kaffe med stempelkande.
 
Først og fremmest kan de kop kaffe af naturlige årsager ikke blive bedre end dine råmaterialer. Du skal benytte kaffebønner, som skal males groft til din stempelkande. Vi anbefaler at du prøver dig lidt frem med forskellige typer af bønner, indtil du finder nogle kaffebønner, som netop falder i din smag. Husk når du er på udkig efter kaffebønner til stempelkande, at du ikke køber espressobønner, som typisk er blandinger af forskellige sorter fra hele verden. Denne type af kaffebønner er bedst egnet til f.eks. espressobrygning i italiensk espressokande, og ikke i en fransk stempelkande. 
 

Sådan brygger du en god kop kaffe i stempelkande

Ved brygning af kaffe derhjemme kan en stempelkande (også kaldet fransk stempelkande) være et oplagt bud til brygning af en god kop kaffe. Hvis den bruges korrekt får man en rigtig god afrundet kaffesmag og unik aroma alt efter hvor bønnerne kommer fra. 
 
Trin 1
Første trin mod en god kop stempelkande er maling af kaffe. Her kan man købe noget speciel grovmalet kaffe, men det anbefales selv at male bønnerne. Her er det utrolig vigtig at male en temmelig grov kaffe, for at undgå at få alt for meget grus med ud i kaffen.
 
Trin 2
Vi anbefaler i mellem 20g og 25g per kop kaffe som brygges i stempelkander. Dette svare til ca. 2 kaffeskeer per kop. 
Du kan benytte nederstående punkter til hurtigt at finde den rette mængde kaffebønner at male:
 
20g kaffe i en “3 kop stempelkande” (2 kaffeskeer med bønner) (en god kop kaffe til 1 person)
40g kaffe i en “6 kop stempelkande” (4 kaffeskeer med bønner) (en god kop kaffe til 2 personer)
60g kaffe i en “8 kop stempelkande” (6 kaffeskeer med bønner) (en god kop kaffe til 3 personer)
 
Trin 3
Varm vandet i en elkedel eller hvad du plejer til at benytte til opvarmning af vand. Det er dog meget vigtigt at kogende vand ikke kommer ned over de malede bønner. Hvis dette sker vil kaffen blive brændt af, og smagen vil ændre sig til det dårlige. Lad derfor elkedlen stå lidt tid efter den har været oppe at koge, således den kommer ned i nærheden af 90 grader. 
 
Trin 4
Hæld vandet ned i stempelkanden over de malede kaffebønner. Her er det vigtigt lige at sikre at alt den grovmalet kaffe bliver “fugtigt”
 
Trin 5
Det kan være en fordel efter ca. 30 sekunder at benytte toppen af stempelkande til at rører en meget lille smule rundt i kaffen, da den malet kaffe har en tendens til at ligge sig i toppen af vandet. 
 
Trin 6
Lad stempelkande stå med låget på toppen uden at trykke den i bund. Lad den kaffen stå sådan i ca. 4 minutter for at trække.
 
Trin 7
Herefter er stemplet klar til at blive trykket i bund, og kaffen er klar til servering.
 
Brygning af kaffe i en stempelkande er en god måde at lege med forskellige typer af bønner og malinger, samt en god kop kaffe efter brygning.