Brygning af kaffe

Der findes et hav af forskellige måder at brygge en god kop kaffe på - lige fra de helt simple, til de noget mere komplicerede. Først og fremmest kan man sige, at den metode du vælger at brygge din kaffe skal passe efter dine behov og kaffepræferencer. Måske du er til en hurtig kop kaffe om morgenen, en eftermiddags cappocino og en kop espresso efter aftensmaden. Alt efter hvad du er ude efter, så er mulighederne mange.
 
Det er dog vigtigt at kvaliteten af din kop kaffe ikke kun afhænger af bryggemetoden, men også en lang række andre faktorer. Dette indebærer blandt andet typen af kaffebønner (geografiske, blanding af sorter, ristning osv.). Derudover er det også vigtigt hvordan disse kaffebønner er blevet opbevaret fra ristning til brygning. 
 
Uanset hvordan du vælger at din kaffe skal brygges på, så er der her en lille mini guide, som du kan støtte dig op af. Herefter kan du selv finjustere brygningen, således den passer til netop din smag. 
 

Hvordan brygger man en god kop kaffe?

Udstyr

Uanset hvilken type af udstyr du har med at gøre, så er det super vigtigt at få rengjort det efter brug med rent varmt vand, samt få tørret det af efterfølgende. Der kan nemlig ske det, at opsamle sig gammel kaffe på dit udstyr, og dermed kaffeolie. Disse rester vil over tid kunne påvirke nye brygninger, således de kan få en smule bitter og harsk smag. 
 

Kaffen

Frisk kaffe er altafgørende for at lave en rigtig god kop kaffe. I den forbindelse anbefaler vi, at du ikke køber alt for store mængder ind adgangen. Kaffen mister nemlig noget af sin friskhed over tid. Så hold dig til små mængder, og køb lidt oftere ind af din yndlingskaffe. Hvis du skal sikre en rimelig konstant kaffesmag skal du ned omkring maksimalt 1-2 ugers beholdning.
 

Maling af kaffe

Hvis du køber hele kaffebønner, så er det vigtigt først at male kaffebønnerne så tæt på selve brygningen. Alt efter brygningsmetode skal du male dit kaffe mere eller mindre fint. Der er nemlig ret stor forskel på om kaffen f.eks. skal brygges i en stempelkande, kaffefilter eller italiensk espressokande.
Som tommelfinger inden for maling af kaffen kan man sige, hvis din kaffe smager en smule bittert, kunne det tyde på at den er blevet for fint malet. Omvendt hvis kaffen har en noget flad smag, så har kaffebønnerne måske været malet for groft.
 
I perioden hvor du skal have fintrimmet din kaffebrygning, så kan det være en god idé lige at føle en gang på den malet kaffe, således man får en fornemmelse for hvor fint den er blevet malet. 
Temperatur på vandet
Nogle laver den fejl ved brygning af kaffe i f.eks. en stempelkande at hælde kogende vand fra elkedlen nedover den malet kaffe. Problemet med dette er, at man brænder kaffen af, hvilket giver en besk smag.
Den anbefalede temperatur ligger typisk i intervallet 92-96 grader - så lige under kogepunktet
 

Bryggetid

Bryggetiden er den tid hvor den malet kaffe er i forbindelse med vandet. Denne tid varerier alt efter hvilke type af kaffe, som der brygges. Brygger du f.eks. kaffe i en stempelkande vil tiden typisk være 4-5 minutter, modsat en italiensk espresso kande er det kun i 20-30 sekunder.  Hvis kaffen ikke har den ønskede smag, så kan det skyldes at bryggetiden enten er for lang eller kort.