Opbevaring af kaffebønner

Skal kaffebønner fryses, stå i køleskabet eller på en hylde i køkkenet? Skal kaffebønnerne opbevares i en krukke, papir, plastikpose, lufttæt pose eller en kasse? Dette vil vi prøve at give svar på i denne artikel.
 
 
Du har formentlig allerede fundet noget kaffe du er særdeles glad for, samt optimeret dine brygningsmetoder, således du kan lave dig selv den “perfekte kop kaffe”. Der er dog en ting, som er vigtigt at holde styr på, således du fortsat kan lave den perfekte kop kaffe over tid - nemlig opbevaringen af kaffebønnerne. Kaffebønnerne vil nemlig kunne ændre smagen af din kaffe, hvis ikke kaffebønnerne opbevares på bedste vis.
 
 
Generelt kan man sige at ved opbevaring af kaffe gælder det om at undgå:
  • Fugt
  • Luft
  • Varme
  • Lys
 
 
Det bedste og vel nok aller vigtigste anbefaling at komme med i forbindelse med opbevaringen er i forhold til købsmængderne. Det kan være praktisk at store mængder af kaffe til kontoret, hjemmet eller hvor det måtte være fordi det er på tilbud. Med dette valg, har man automatisk valgt at gå på kompromis med smag og kvalitet. Set over tid vil kaffen nemlig miste noget af sin frisk uanset hvordan du end vælger at opbevare den. Derfor kan det klart anbefales at købe mindre mængder, således det passer bedre til dig / jeres forbrug. På denne måde kan du hele tiden af frisk kaffe liggende.
 
 

Skal jeg fryse mine kaffebønner eller ej?

Først og fremmest når det kommer til at benytte køleskabet til kaffebønnerne, så er det ikke noget, som kan anbefales. Der sker nemlig det at under iltningen forlader aromaen kaffebønnerne, hvorefter ilten optages. Hvis kaffebønnerne er opbevaret i et køleskab med andre madvarer, vil kaffebønnerne altså optage denne ilt. Dette vil altså have en negativt påvirkning på smagen af kaffebønnerne. Derudover vil et skift i temperatur og luftfugtighed fra køleskab til køkkenbord adskillige gange øge påvirkningen fra kondens og fugt under dette skifte i forholdet. 
 
 
Spørgsmålet er så om man kan benytte fryseren til at opbevare kaffebønnerne. Til dette er der ikke nogle klare svar, nogle fraråder denne metode, mens andre anbefaler det. Det man i hvert fald kan være helt sikker på er en ændring i smagen af kaffen med opbevaring på denne metode. Nedfrysningen af kaffebønnerne påvirkninger nemlig olien i kaffebønnerne, og dermed smagen ved brygning. 
Så med andre ord er den største anbefaling i forhold til den mest optimale metode til at opbevare kaffe på at kun købe ind efter behov over 5-10 dage. Hvis du alligevel køber størrer ind så kan du overveje at opdele kaffebønnerne i mindre poser og opbevare poserne til de kommende uger i tætlukkede poser i mørke og kolde omgivelser.