Kaffesorter

Der findes mere end 60 kaffesorter, men i praksis skelnes der mellem de tre kaffesorter. I praksis benyttes kaffesorten Coffea Liberica dog ikke (udgør mindre end 1% af den samlede produktion) på grund af smagen. Vi vil derfor fokusere på de to mest anvendte kaffesorter – Coffea Arabica og Robusta.

ARABICA

Coffea Arabica eller også kendt som arabisk kaffe står for ca. 75-80% af den samlede produktion af kaffe i verden. Denne type kaffesort betragtes af kaffebønner. Arabica betragtes som den kaffe, der har den bedste smag. Smagen af bønnerne fra denne kaffesort kan dog variere en hel del – helt fra den søde/bløde til den skarpe alt efter dyrkningsforhold.

Når det kommer til dyrkningsforhold, så er Arabica en meget skrøbelig plante, som skal gro i køligt subtropisk klima. Planten er blandt andet meget sårbar over for sygdomme, parasitter og insektangreb. Dyrkningen af planten er oftest i højlandet i højden 600-2000 meter, og blev oprindeligt primært dyrket i Etiopien. I dag har den skrøbelige plante dog fået nye områder, hvor den fint dyrkes i. Dette har blandt andet været med til at flytte en stor del af verdens produktion af Arabica fra de arabiske lande til de latinamerikanske, hvor specielt Brasilien og Colombia er en rigtig stor spillere på dette marked. 

ROBUSTA

Robusta er en noget mere hårdfør kaffesort og kan dyrkes i køligere lavlandsområder (200-800 meter) i modsætning til Arabic-kaffesorten. Denne dyrkningsform påvirker dog også smagen i sidste ende. Derudover er det muligt at producere signifikant mere kaffe af denne sort på det samme areal sammenlignet med Arabica. Robusta-kaffebønnerne har en meget besk og kraftig smag, samt et højere koffeinindhold. På grund af dens hårdføre natur indeholder sorten en stor modstandskraft overfor sygdomme, og har generelt en større tolerance i forhold til levested. Netop derfor dyrkes Robusta stadigt flere steder. Coffea Canphora eller også kendt som Robusta kaffe har i dag op i mod 25% af den samlede produktion. Den dyrkes hovedsageligt i Indonesien og Afrika. Robusta er nærmest udrikkelig i rå form, men den arter sig så snart den blandes med fx Arabica.

Både Robusta og Arabic planten kan blive op til ca. 10 meter høje, som dog typisk beskæres til noget mindre højder af praktiske årsager i forbindelse med høstning. 

Hvis du vil have det store overblik over vores produkter og services, så kig forbi KaffeIMPERIETs guide her.

 

Se vores kaffetilbud