Ristning af kaffe

Kafferistning ændres de kemiske og fysiske egenskaber af rå også kaldet grønne kaffebønner til således de kommer ud på den anden side, som de bønner vi normalt køber. Den ristning får den karakteristiske smag af kaffe fren, De grønne kaffebønner ændre både farve, smag, lugt og densitet under denne proces.
 
Oftest sker denne ristning så tæt på forbrugeren som overhovedet muligt. Dette gøres for at sikre de bedste forhold for friskheden og holdbarheden på kaffen. Dette er netop også årsagen til nogle kaffeelskere foretrækker at få de rå kaffebønner, og selv stå for ristningen. På denne måde kan de nemlig helt selv have kontrol over friskhed og smag på kaffebønnerne.
 

Typer af ristninger

Kafferisterierne opdeler ristningen efter forskellige ristningen af kaffebønner i forskellige kategorier alt efter temperatur de har haft i ovnen. Eksempler på disse kategorier kan være City ristning og fransk ristning. Risterierne følger altså en nøje udvalgt opskrift ud fra den ristningsprofil, som de skal til at riste. 
Du vil til nogen grad kunne vurdere typen af ristningsprofil på dine bønner der hjemme i skabet. Kaffebønnerne absorberer nemlig varme under ristningen, som får olien til at trække ud til ydersiden. Jo mere olie, som er trukket ud på ydersiden, desto mørkere vil kaffebønen være. På denne måde kan du med andre ord altså have en indikator for ristningen af dine bønnerne. 
Generelt kan man opdele ristningerne i lys, medium og mørk / fuld ristning.
 

Hjemmeristning af kaffe

Som rigtig kaffeelsker, så det bestemt anbefalesværdigt at prøve selv at stå for ristningen af små portioner af kaffebønner til eget forbrug. I de seneste år er hjemmeristningen af de grønne kaffebønner blevet utrolig populært. Der er normalt ikke nogle økonomiske incitamenter for at lave en hjemmeristning, men det giver noget andet til oplevelsen i at lave en god kop kaffe. Så hovedformålet med hjemmeristningen er altså at opnå fuld kontrol med kvalitet og smagsprofilen på den endelige kaffe.
 

Industriel ristning af kaffe

Et typisk produktionsflow for en industriel ristning af kaffe vil typisk forløbe således at der startes med en eller anden form for sortering, rengøring, efterfulgt af ristningen, køling og til sidst emballering.